Стипендиантска програма 2023 на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД


Стипендиантската програма 2023 на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД е еднолично дружество с ограничена отговорност с основен предмет на дейност: извършване на железопътен превоз на пътници на територията на страната, предоставяне на локомотивна тяга и вагони за извършване на железопътен превоз на пътници, поддръжка и ремонт на подвижен железопътен състав, почистване и екипиране на подвижен железопътен състав и сгради.

I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1.1. Настоящата програма урежда реда, условията и финансовите параметри за отпускане на стипендии на ученици от средни училища и професионални гимназии, за студенти редовна и задочна форма на обучение със сключен договор по условията на чл. 95а от Закон за висшето образование /ЗВО/, студенти редовна и задочна форма от III и IV курс ОКС „Бакалавър”, студенти ОКС „Магистър” по специалности и програми, имащи отношение към основната дейност на Дружеството.

1.2. С програмата се регламентират:

– вида и размера на получаваните стипендии;

– критериите за получаване на стипендии;

– условията за получаване на стипендии;

– квотите за предоставяне на стипендии.

1.3. Настоящата програма има за цел:

– да подкрепи мотивирани млади хора на ранен етап от тяхното обучение, както и да улесни успешното им професионално развитие и реализация;

– да задоволи потребностите на Дружеството от млади кадри по професии, специалности и правоспособности;

– да осигури възможност на стипендиантите да прилагат знанията си в реална работна среда чрез осигуряване на практики, със съдействието на наставници, които са доказани специалисти в областта на изучаваната професия;

– да мотивира стипендиантите за постигане на по-високи резултати в учебната дейност;

– сключване на трудови договори със завършилите стипендианти с „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за срок от 3 /три/ до 6 /шест/ години, в зависимост от продължителността на получаване на стипендии.

II. ЗА УЧЕНИЦИ ОТ СРЕДНИ УЧИЛИЩА И ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ

III. ЗА СТУДЕНТИ, ОБУЧАВАЩИ СЕ ВЪВ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

3.1. Изисквания за получаване на стипендии от студенти със сключен договор по условията на чл. 95а от Закон за висшето образование /ЗВО/, обучаващи се в редовна или задочна форма на обучение

  • за ОКС „Бакалавър”, I курс, първи семестър– среден успех от дипломата за завършено средно образование не по-малък от Добър 4.00; за студенти в I курс, втори семестър, II курс, III курс и IV курс на ОКС „Бакалавър” – среден успех от предходния семестър или учебна година не по-малък от Добър 4.00;
  • за ОКС „Магистър” – среден успех от обучението за ОКС „Бакалавър” не по-малък от Много добър 4.50.

3.2. Изисквания за получаване на стипендии от студенти: в III и IV курс ОКС „Бакалавър”, студенти ОКС „Магистър”, обучаващи се в редовна или задочна форма на обучение:

  • за ОКС „Бакалавър среден успех от втори/трети курс не по-малко от Добър 4.00;
  • за ОКС „Магистър” среден успех от обучението за ОКС „Бакалавър” не по-малко от Много добър 4.50;
  • участие в Стажантска програма на Дружеството, но не по-малко от 2 /два/ месеца в Централно управление и/или поделенията на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД – за ОКС „Бакалавър” и ОКС „Магистър”.

3.3. Размер на стипендията:

По т. 3.1:

  • за редовна форма на обучение – минимална работна заплата за страната месечно, в рамките на учебната година и поемане на разходите за студентско общежитие и храна в студентския стол в рамките на учебната година;
  • за задочна форма на обучение – поемане на разходите за студентско общежитие и храна в студентския стол за периодите на занятия и изпити.

По т. 3.2:

– за редовна форма на обучение – 80% от минималната работна заплата за страната месечно, в рамките на учебната година;

– за задочна форма на обучение – заплащане на семестриалните такси, но не повече от размера на минималната работна заплата за страната.

3.4. Обхват на програмата – Стипендиантската програма се прилага за не повече от 20 студенти за учебна година, обучаващи се във ВТУ „Тодор Каблешков” – гр. София, Технически университет – гр. София, Университет за национално и световно стопанство – гр. София и Русенски университет „Ангел Кънчев” – гр. Русе, а за студенти със сключени договори по условията на чл. 95а от ЗВО – до размера на утвърдения прием съгласно Списък на работодателите, които имат право да сключват договори по реда на чл. 95а, ал. 1 от ЗВО за съответната учебна година.

IV. УСЛОВИЯ ЗА СКЛЮЧВАНЕ И ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА СТИПЕНДИЯ

4.1. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД сключва договори за стипендии с учениците и студентите на основание чл. 229 от Кодекса на труда, в които се регламентират правата и задълженията на страните.

4.2. Прекратяването на договора е възможно при следните случаи:

4.2.1. По взаимно съгласие на страните, изразено в писмена форма.

4.2.2. Преди изтичане на срока с едномесечно писмено предизвестие от страна на Работодателя.

4.2.3. При неизпълнение на задълженията по договора от Обучаващия се, Работодателят може да прекрати договора с едностранно писмено изявление, без предизвестие.

V. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

5.1. Настоящата стипендиантска програма влиза в сила след утвърждаването ѝ със заповед на Управителя на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД.

,