ИА „Главна инспекция по труда“ – Участник в „Ден на кариерата’ 2024“


17.09.2024 г., 11,00 ч.-12,30 ч., ВТУ „Т. Каблешков“, I-ви учебен корпус, I и II ет.

ИА „Главна инспекция по труда“ е сред най-старите институции в България, създадена през 1907 г., и осъществява цялостен контрол върху спазването на трудовото законодателство във всичките му икономически дейности, както и специализирания контрол по спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, на законодателството, свързано с трудовата мобилност и трудовата миграция, с насърчаването на заетостта, включително и тази на младите хора.

Инспекторите по труда са държавни служители, чиято професионална дейност е свързана с различни предизвикателства от извършването на инспекционната дейност в българските предприятия до предоставянето на консултации на работниците за техните трудови права и на работодателите за законосъобразното прилагане на трудовото законодателство. Контролната дейност, която осъществяват инспекторите по труда предотвратява настъпването на трудови злополуки, чрез дадените предписания се подобряват условията на труд в българските предприятия и се гарантира живота и здравето на българските работници и служители. Затова и през годините от създаването на Агенцията до днес професията на инспектора по труда се утвърди като благородна професия, в чиято основа е грижата за човека – работник, служител и гарантирането на неговите трудови права.

Със специално създадения видеоклип „115 години Инспекция по труда. 115 години заедно до вас“, публикуван в YouTube канала на Агенцията, инспектори по труда представят своята професия и предизвикателствата в нея https://youtu.be/FRFYGlWFhoE

Представители на ИА „Главна инспекция по труда“ участват и в различни международни прояви, сред които съвместни проверки, информационни кампании и информационни семинари, конференции, организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) на територията на Р България и в страните – членки на ЕС.

Повече информация за дейността Агенцията, информационните кампании и международния опит може да бъде намерена на сайта ѝ https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/13154 и на щанда на Агенцията на Деня на кариерата на ВТУ „Тодор Каблешков“.

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ! НОСЕТЕ CV!

,